Символика

  • 31.03.10
  • 402
  • 0

Пояснення до герба селища Нова Водолага

Coat_of_arms_of_Nova_vodolagaЕскізний проект герба селища Нова Водолага являє собою графічну композицію зі стилізованого зображення щита, розподіленого на дві поперечні половин. Верхня половина щита зеленого кольору, на якому розташовані елементи герба Харківської області - ріг добробуту, багатства і кадуцієм. Нижня половина щита золотавого /жовтогарячого/ кольору, на якому розташовані гілка шовковиці трьома листками і ягідкою на ній. На лівому листку - метелик шовкопряда з розправленими крилами. Три сторони щита -ліворуч, знизу і праворуч обрамлені Слобідським вінком з переплетеними золотавого кольору дубових листків, з'єднаних стрічкою блакитного кольору.

За все своє 325 - річне існування селища Нова Водолага не мала своєї символіки у вигляді герба і прапора. Така потреба виникла від часу проголошення України незалежною державою, прийняттям нової Конституції, подальшим розвитком місцевого самоврядування, невпинним зв'язком історичного минулого країни, сьогодення і майбутнього. Включення до герба селища Нова Водолага елементів герба Харківської області символізує історичний розвиток селища Нова Водолага в складі області. Харків та Нова Водолага майже одночасно були засновані в Слобідському краї, разом досягали певних успіхів в культурному, соціальному та економічному розвитку області.

 

Об'єднання елементів герба Харківської області та селища Нова Водолага в один герб, а саме: золотого кольору дубових листків зі стрічкою блакитного кольору взяті із старого зображення герба Харківської губернії.
Щит - на верхній половині його зеленого поля розташовані золотий ріг достатку і кадуція, жезл якого також золотий, а крила і змії срібні, що повністю перенесено з герба Харківської області. Нижня половина щита золотавого /жовтогарячого/ кольору. На ньому розташовані гілка шовковиці з трьома листками (православність) зеленого кольору. На листку зліва розташований метелик шовкопряда біло-попельнястого кольору з розправленими крилами. Справа біля листка - ягода шовковиці червоно - чорного кольору. Внутрішні сторони щита обрамлені каймою чорного кольору, а зовнішні сторони обрамлені каймою золотого кольору. Форма щита вибрана відповідно до вимог вітчизняної геральдики. В середині XVIII сторіччя така форма широко застосовувалась в Слобідській Україні, про що свідчать герб міста Харкова, герби населених пунктів Харківської губернії /Чугуївський герб, Вовчанський, Золочевський, Краснокутський, Ізюмський та інші/. Нижня половина щита підтверджує розташування Нової Водолаги на території Харківської області і нероздільність територій, про що показує блакитна хвиляста стрічка, що стилізовано зображує річку Водолажку, від якої і пішла сама назва поселення Водолага.
Вінок - складається із стилізованого зображення переплетених між собою золотого кольору листків дуба, з'єднаних блакитною стрічкою. Золотий колір символізує велич і багатство. Блакитна стрічка - символізує духовність і вірність. Вінок вказує на культурні традиції і особливості Слобідського краю, уклад життя народів та їх звичаїв, що проживають і будуть проживати на території Слобідського краю взагалі і зокрема в селищі Нова Водолага. Вінок несе в собі величезну інформацію - про перших переселенців XIV століття, заснувавших перші міста і села, про велику хвилю біженців із Правобережної України, які принесли з собою свій культурний пласт на Слобожанщину. Вінок символ освіти, мистецтва, філософи. Це пам'ять про наших видатних діячів культури, що проживали і працювали в Слобідському краї.
Гілочка шовковиці з ягідкою та метеликом шовкопряду - на золотистого кольору нижньої половини щита є символом розквіту ремесел в Новій Водолазі. Метелик шовкопряда нагадує і закликає багато працювати, щоб в кожній сім'ї був достаток. Гілочка шовковиці з метеликом шовкопряда надаватиме натхнення кожному члену територіальної громади селища дбати про своє майбутнє і майбутнє своїх дітей і онуків через погляд на минуле. Немає майбутнього без минулого. Людина, не знаючи своєї історії, збіднена духовно.
 Вінець - являє собою стилізоване зображення глиняного горщика з колосками, які завінчують обрамлення вінця. 

Flag_of_Nova_VodolagaПрапор селища Нова Водолага являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох рівновеликих горизонтальних смуг трьох кольорів : верхнього - малинового кольору Харківської області, середня - блакитного - кольору річки, від якої пішла назва селища і нижня - коричневого - кольору глини, завдяки якій в селищі було розвинуте гончарство, неодноразове оповідане і зображене письменниками Слобідського краю. На фоні поля прапора зображений герб Нової Водолаги...
Опубликовано в История Последнее изменение 17.04.10

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить